Оценка: 5 от 2 гласа

Почти всеки нов клиент в наши дни иска мобилна версия на уеб сайт на достъпна цена. Това е от съществено значение, тъй като ще е доста трудоемко да се изработват различни дизайни за екрани на: iPhone, iPad, Kindle, BlackBerry и т.н. Също така, всички резолюции трябва да бъдат съвместими. През следващите пет години, ние най-вероятно ще станем свидетели на излизането на редица нови изобретения, които ще имат свой екрани (резолюция). Кога ще спре тази лудост ? Никога , разбира се.

В областта на уеб дизайна ние бързо стигаме до точка на състояние, в която трудно се справяме с безкрайните нови резолюции и устройства. За много сайтове, създаването на различна версия за всяка резолюция и ново устройство би било непрактично. Налага ли се да понасяме последствията от загуба на посетители, ползващи определено устройство за сметка на тези, които ползват друго? Има ли решение на този проблем?

Решението е адаптивен дизайн

адаптивен дизайн на уеб сайт

Адаптивният дизайн на уебсайт позволява да се променя външния му вид и оформление в зависимост от размера на екрана, на който сайтът се показва. "Адаптивните" уебсайтове могат да бъдат проектирани така, че да направят текста на страницата по-голям и по-лесно да се чете на по-малки екрани, като телефони и таблети. Те също могат да бъдат конфигурирани така, че различните бутоните, показвани на екрана на телефона да са по-лесни за натискане.

По-комплексни функции на адаптивния дизайн включват: форматиране на сайта, за да се скрие или да представи напълно различна информация, коренна промяна на изображения и цветове или дори да се намали съдържанието на сайта, за да се подчертае само неговата най-важна част.

Ако са изминали повече от 2 години, откакто последно сте "освежили" вашия сайт, редно е да да се замислите за "основен ремонт". Системите за управление на съдържанието (CMS), като Wordpress, Drupal и т.н. са много по-стабилни, отколкото са били преди няколко години и предоставят много нови възможности за вас и вашите потребители. Освен, че ви дават възможност сами да си правите промени в съдържанието на уеб сайта без задълбочени познания по програмиране, системите за управление на съдържанието ви дават и възможност за добавяне на адаптивен дизайн.

В допълнение, някои по-стари функции стават остарели. Ако вашият сайт е изработен на Flash, много телефони в момента не го поддържат, което означава, че потребителите няма да могат да видят съдържание на различни мобилни приложения. Значителен признак, че Flash малко по малко отпада като технология е фактът, че Adobe, производителят на платформата Flash е уволнил 750 служители от основното подразделение, отговорно за развитието на Flash.

Какво чакате още? Заявете вашия адаптивен уеб дизайн още днес!