Оценка: 5 от 4 гласа

Този урок е първият от поредица уроци, която ще ви запознае с лентата за инструменти във Фотошоп. Те ще бъдат изложени в последователност, която ще ви позволи да видите как различните инструменти работят заедно. В някои от бъдещите уроци ще бъдат комбинирани с предходни уроци. Инструментът "Marquee" ви позволява да изберете области на изображението (или цялото изображение), така че да можете да редактирате или променяте тези области в последствие. Marquee tool има падащо меню, от което може да изберете различни форми за селекцията. Малко по-долу ще видите и визуален пример.

Избор на части от изображението

селекция фотошоп

Преди да направи изменения на част от изображение, първо трябва да селектирате въпросната част от изображението. Този урок ще ви покаже как. Това е снимка на marquee инструмента (не забравяйте, че имате опция да кликнете на иконката на инструмента, задържайки и да си изберете опция за форма):

Съвет: Виждате ли малкото "М" в десния край на падащото меню? Да кажем, че вие вече сте избрали някакъв друг инструмент (eyedropper например) и решите, че искате да използвате Marquee инструмента. В такъв случай просто задръжте клавиша "SHIFT" и натиснете "М". Ще видите, че в този момент Marquee инструментът става активен (това няма да проработи ако сте изключили тази опция от Edit > Edit > Preferences > General > Use Shift Key for Tool Switch). Ако селектирате дадена област и после продължите да маркирате със задържане на SHIFT, тогава имате възможност да създадете едновременно няколко селекции на екрана. Щом свикнете с така наречените "short cuts" (кратки пътища), хората ще си помислят, че сте изключително бързо боравещ и запознат с програмата.

На падащото меню ще забележите 4 опции:

Опции

Резултати

Rectangular

Създава правоъгълна селекция

Elliptical

Създава кръгла или елипсовидна селекция

Single Row

Създава селекция от един пиксел по цялата дължина на изображението

SingleColumn

Създава селекция от един пиксел по цялата широчина на изображението

рязане на фон в фотошопСъздаване на селекция не е никак сложно нещо. Просто поставете вашия курсор на изображението и с натискане на левия бутон задръжте и влачете, очертавайки зоната от изображението, което желаете. Пуснете левия бутон, когато счетете, че сте маркирали желаната от вас зона. Това се отнася за правоъгълни и елипсовидни селекции. Ако желаете перфектен квадрат или кръг, повторете процеса, но този път задръжте SHIFT докато влачите курсора. Ако задържите и ALT, то тогава маркирането на селекцията ще стартира от центъра, където сте кликнали. В крайна сметка, ако задържите SHIFT+ALT+КЛИК+ВЛАЧЕНЕ ще получите перфектен квадрат или окръжност, центриран/а в мястото, където сте кликнали първоначално.

Снимката долу показва Marquee инструмента в действие:

Препоръчваме ви да се упражните, като отворите произволна снимка и се опитате да селектирате определена зона от нея, използвайки правилен квадрат (чрез задържане на SHIFT). Ако нямате снимка на разположение може да свалите и да използвате тази. (Това най-лесно става като кликнете с десен бутон на нея и изберете SAVE IMAGE AS...).

Добавяне към селекцията - както стана ясно по-горе, вие имате възможност лесно да добавите допълнителна селекция към вече създадената. Това става със задържане на SHIFT, когато вече имате направена селекция. Ще забележите, че към курсора на Marquee tool-a се добавя едно плюсче. Просто продължете да селектирате.

Изваждане от селекцията - подобно на добавяне към селекцията, вие можете и да отстранявате части от нея, която считате, че няма да е нужна. Този път задръжте клавиша ALT и създайте селекция вътре в селекцията. Ако създадете селекция, вътре в селекцията, а някъде отстрани, тогава нищо няма да се получи.

Съветваме ви да си "поиграете" с Marquee докато не се уверите, че горните операции са ви станали ясни.

Какво можем да направим с помощта на Marquee tool?

Триене - когато вече се селектирали нещо на изображението, просто натиснете Delete. Това ще изтрие тази част от изображението и ще го "замени" с част от изображението, което сте сложили под изображението (ако има такова). Ако нямате никакви изображения на по-долен слой, тогава ще видите една "изрязана дупка".

Рязане и местене - създайте селекция и поставете вашия курсор вътре в селекцията. Задръжте CTRL , а също така и левия бутон на мишката. Би трябвало да видите ножичка до курсора. Преместете селекцията. Отново, на мястото на селекцията ще се види част от изображението, което се намира на слоя под изображението (ако има такова). Ако нямате никакви изображения на по-долен слой, тогава ще видите една "изрязана дупка".

Съвет за по-напреднали: препоръчваме ви да използвате друг метод. Когато създадете селекция натиснете следната команда: CTRL+J (при настройки по подразбиране). По този начин не само, че ще изрежете, преместите и дубликирате съдържанието вътре в селекцията, но и автоматично това ще стане, като се създаде нов *Layer* (слой) с избраната селекция. По този начин вие лесно ще може да продължите своята работа, ако в един по-късен стадий решите, че искате да обработите допълнително оригиналното изображение и в History лентата не можете да се върнете толкова стъпки назад, за да го направите.

Изрязване и поставяне на нов слой (layer) - създавате селекция, натиснете CTRL + C на клавиатурата, за да копирате селекцията, CTRL + X или Delete ще изреже селекцията от изображението, оставяйки "дупка" в него. CTRL + V - копира съдържанието в селекцията, което е било копирано преди това с CTRL + C, като създава нов *Layer* (слой) с избраната селекция. По този начин вие лесно ще може да продължите своята работа, ако в един по-късен стадий решите, че искате да обработите допълнително оригиналното изображение и в History лентата не можете да се върнете толкова стъпки назад, за да го направите. Можете да направите това и с CTRL + J.

Фина настройка - веднъж щом селектирате нещо, може да ви се стори, че самата селекция има нужда от малко преместване на ляво, надясно, нагоре или надолу, за да може да обхване по-добре желаният от вас обект. В такъв случай може да използвате стрелките на клавиатурата, за да я донаместите пиксел по-пиксел, или да направите това, задържайки SHIFT. В такъв случай ще преместите селекцията не с един, а с 10 пиксела.

Обръщане на селекцията - с помощта на CTRL + SHIFT + I ви дава възможност да обърнете селекцията. Това е много полезна опция, която ви позволява да селектирате всичко останало, извън първоначалната селекция. Това се използва най-вече, когато желаете да модифицирате по-голямата част от снимката, но искате да запазите първоначално селектирания обектна мястото си. Понякога е по-лесно да селектирате по-малък обект (или няколко малки) и след това просто обърнете селекцията. Например, когато искате да изрежете фона на даден обект. Очертайте обектът, а след това просто обърнете селекцията и натиснете Delete.

Деселектиране - CTRL + D

Селектиране на цялата снимка - CTRL + A

Не забравяйте, че по всяко време можете да натиснете "М" и по този начин да включите Marquee tool, независимо кой инструмент използвате в момента.

MAGIC WAND TOOL

премахване на фон във фотошопСелектирането с Marquee Tool е лесно и удобно, но е неподходящо за някои видове по-сложни форми. Следва да си зададем въпроса- как да селектираме обекти, които не са квадрат, кръг и т.н.? Например, ако имате снимка на ръка и искате да селектирате/изрежете един от пръстите, тогава ще се нуждаете от по-прецизно селектиране. Тук е мястото да се запознаем с още няколко инструмента (tool), които ще ви позволят да направите това. Вижте снимката в дясно.

изрязване на фон от снимка

Уверете се, че отметките Anti-alias и Contiguous са отметнати. Tolerance може да варира. По-долу ще стане ясно как.

Вземете произволна снимка, кликнете на Magic Wand или с команда W и селектирайте произволна част от фона (вижте долните снимки). Задържайки SHIFT и кливайки, вие можете да добавяте към селекцията, задържайки ALT- отнемате от селекцията, SHIFT + ALT- обединява.

Tolerance - може да варира от 0 до 100. Колкото е по-малка стойността, толкова по-малък диапазон от цветове ще успеете да селектирате. Колкото по-голяма е стойността, толкова по-голям диапазон от пиксели ще успеете да селектирате. На долните 2 снимки, които са едни и същи, виждате селекция с Tolerance 5 (вляво), а в дясно виждате селекция с Tolerance 80. И на двата примера точката на маркиране е една и съща (горе в дясно).

изрязване на фон във фотошоп  как да изрежем фон във фотошоп

Когато настройвате Tolerance-a ще забележите, че може да варира на различните снимки. Настройва се на принцип "проба, грешка", докато не получите задоволителен резултат.  Упражнете наученото на някои снимки.

ВАЖНО: Ако искате да постигнете най-високо качество на селектиране, изрязване и т.н., както и ако сте решили да се занимавате професионално, препоръчваме на всяка цена да се запознаете с *Pen Tool*. Общоприето е, че това е най-прецизният начин за селектиране- като очертавате обектите с *Pen Tool*. Можете да се запознаете с *Pen Tool* в друг наш урок.

Заключение

В този урок се запознахте с различни инструменти за създаване и обработване на селекция. Както стана ясно по-горе, различните инструменти могат да ви влязат в различна употреба в различни ситуации. Всеки един от тях има своите предимства и недостатъци. Знаейки техните специфики, вие ще можете да работите по-бързо и ефикасно. Ще сте по-щастливи с постигнатия резултат. Упражнете се с различните инструменти и се опитайте да селектирате, разместите, изтриете и т.н. различни секции. Забавлявайте се с Фотошоп! :)

Допълнителна информация:

Научете повече за знаците Marquee в Уикипедиа

*видео*

Свързани

Урок за photoshop

Предполагам първото нещо, което ще се запитате е "Защо Фотошоп (Photоshop)?" Защо да изразходвам време в изучаване на този софтуер. Причините може да са много, но в крайна сметка се свеждат до няколко основни такива. Фотошоп е признат за най-добрия софтуер за манипулация и създаване на растерни изображения. Също така може да послужи за разработване на дизайн в много различни проекти.

фотошоп уроци

За тези от вас, които никога не са използвали професионален софтуер за изображения или графики, има някои основни понятия, които трябва да бъдат обхванати и да се изяснят. Например, Фотошоп (Photoshop) разполага ли с достатъчно инструменти, за да се справим с конкретната задача? Мога ли да използвам определена снимка за създаването на  Мога ли да изрежа нечия глава от снимка и да я поставя на друго тяло за 2 секунди?