Оценка: 4.6 от 8 гласа

Предполагам първото нещо, което ще се запитате е "Защо Фотошоп (Photоshop)?" Защо да изразходвам време в изучаване на този софтуер. Причините може да са много, но в крайна сметка се свеждат до няколко основни такива. Фотошоп е признат за най-добрия софтуер за манипулация и създаване на растерни изображения. Също така може да послужи за разработване на дизайн в много различни проекти. Затова, ако искате да обработите дигитално някакви изображения (дигитални или сканирани), искате да създадете нов фон, банери или други графики за уебсайт; или просто искате да направете някакъв постер, именно Фотошоп (Photоshop) е софтуерът, които ще ви свърши работа.

Фотошоп (Photоshop) не е единствената програма за тези цели, но е най-популярната и най-гъвкавата такава. Приета е за "индустриален стандарт", което означава, че ако желаете да се занимавате професионално с обработка на дигитални изображения, вашите работодатели ще очакват от вас да сте запознати с Фотошоп (Photоshop). Това е още една причина, поради която си заслужава да инвестирате време, за да се научите да боравите с него. Това, че сте попаднали на нашата страница е едно добро начало.

С две думи, Photoshop е гъвкав, мощен и популярен софтуер. Ако ви е нужен графичен дизайн, цифрови изображения и т.н.- това е страхотна програма за създаването им.

Защо да изберем www.artwebdesign.bg?

Ако сте решили да се занимавате с Фотошоп (Photоshop), защо да изберем именно този сайт? Да започнем с това, че е напълно БЕЗПЛАТЕН. В интернет пространството има милиони сайтове за уроци по Фотошоп (Photоshop) и именно там е проблемът... Как да започнем? Ако имате точно специфично задание, което трябва да изпълните с помощта на Фотошоп (Photоshop), вие бихте могли да потърсите точна информация в мрежата. Ако искате да се научите да боравите с програмата по организиран и полезен начин, то тогава този сайт е за вас и нашите статии/уроци биха ви били от полза. Всяка статия/урок е разработена да бъде част от един завършен курс на обучение за начинаещо ниво. Фотошоп (Photоshop) е комплексна програма, затова ние сме си поставили за цел да ви дадем една добра основа и набор от инструменти, за да можете да направите почти всяка една основна операция с помощта на Фотошоп (Photоshop), изключвайки ненужните неща, които не биха били интересни за един начинаещ.

Какво е необходимо, за да започнете?

Първа стъпка е да се сдобиете с копие на Фотошоп (Photоshop). Версията, с която ще се сдобиете не е от особено значение, но нашите уроци са базирани на Photоshop CS5. Ако използвате по-стара версия, може да забележите някои различия, и може да има липсващи инструменти. Не се отчайвайте, дори и с по-стара версия, вие ще се справете, понеже много от инструментите в различните версии не са променяни с години. Ние в www.artwebdesign.bg използваме PC версия, но тя е почти същата като тази на Mac. Просто заменяте "Alt" команда с "Option" и т.н.

Екранът на Фотошоп (Photoshop)

Разгледайте долното изображение. Когато поставите курсора на мишката върху някоя от секция ще видите наименованията на всеки раздел. Под изображението ще намерите описание на всяко едно от тях. 

Photoshop Screenshot Toolbar Menu Bar Tool Specific Option Bar Application Bar Ruler Ruler Filename Workspace Layers Window Window

Application Bar - най-горната част на екрана; можете да използвате тези опции по всяко време. От там можете да промените вашия Workspace. В дясно виждате емблематичните за всеки прозорец и приложение бутони за: затваряне ("X"), минимизиране или скриване временно на екрана. Ако кликнете на "Ps" иконка в вляво, ще ви се появят току що споменатите 3 опции.

Menu Bar - тук се съдържат падащи менюта. Например, ако искате да видите списък с филтри, кликнете върху "Filters" в раздела, за да видите пълния списък от филтри, които са инсталирани. Много от опциите, които ще използвате в бъдеще, се намират в тези менюта. Например, ако ще се занимавате предимно с фотографии, ще използвате предимно менюто "Image".

Tool Specific Option Bar (точно под Menu Bar) - тази област се променя в зависимост от това кой инструмент се използва в момента. В този пример, Zoom инструмент е активен, така че ще видите различни опции, свързани именно с Zoom.

Toolbar (вляво; показва всички всички инструменти като иконки) - това се считат за най-използваемите инструменти. Затова са изложени там, за по-бърз достъп. При по-голямата част от работа с Фотошоп, тези се използват активно. Уроците за начинаещи, които ще ви предоставим ще ви помогнат още по-бързо да се запознаете именно с тях. Много е важно да разберете какво правят и да се научите да ги ползвате.

Workspace (това е мястото, където се намира самата снимка) - в превод: "работен плот". Именно там се случват повечето операции. Там е дизайнът, по който работите във всеки един момент.

Filename (намира непосредствено над Workspace секцията) - това меню показва файла, върху който работите, а също така дали имате други отворени, файлове. Всеки файл си има свой прозорец, за да не се бъркате.

Ruler (намира се от лявата и от горната страна на Workspace секцията) - включват се и се изключват със следната команда: CTRL + R. Ако са включени вие можете да избирате мерни единици (пиксели, милиметри и т.н.) за тях, като кликнете с десен бутон на мишката в някое от двете полета. Рулерите (Rulers) се използват за прецизно оразмеряване на дизайна. Също така можете да задържите ляв бутон на мишката и да "дръпнете" рулер директно на работния плот. Можете да смените и отправната точка, като кликнете и дръпнете рулер от най-горната част на лявото поле. Можете и временно да скриете рулерите от View> Show> Guides от Menu Bar или с команда CTRL + ;

фотошоп за начинаещи

Toolbar (лента с инструменти)

В дясно ще видите снимка на основната лента с инструменти. В най-горната част ще видите двойна стрелка >> , която ви позволява да променяте ширината на лентата с инструменти. Разгледайте имената на инструментите. Те ще ви подскажат какво някой от тях правят:

По-нататък, в нашите уроци ще се запознаете с тези инструменти по-детайлно. Едно добро начало е да се запознаете с техните имена. Ще забележите, че някои инструменти имат малко черно триъгълниче в долния десен ъгъл. Това означава, че даденият инструмент има падащо меню с допълнителни опции. Можете да ги видите, като кликнете и задържите левия бутон на мишката.

Допълнителна информация:

Официален сайт на Adobe Photshop

Страницата на Photoshop в Уикипедиа

 

Свързани

Този урок е първият от поредица уроци, която ще ви запознае с лентата за инструменти във Фотошоп. Те ще бъдат изложени в последователност, която ще ви позволи да видите как различните инструменти работят заедно

фотошоп уроци

За тези от вас, които никога не са използвали професионален софтуер за изображения или графики, има някои основни понятия, които трябва да бъдат обхванати и да се изяснят. Например, Фотошоп (Photoshop) разполага ли с достатъчно инструменти, за да се справим с конкретната задача? Мога ли да използвам определена снимка за създаването на  Мога ли да изрежа нечия глава от снимка и да я поставя на друго тяло за 2 секунди?