Оценка: 5 от 1 гласа

как да обработим изображение за печатКогато създадете дадено изображение на компютър за печат, или желае да печатате снимки от цифров фотоапарат, често срещана допускана грешка е да се допусне, че цветовете върху екрана ще изглежда по същия начин и при печат. В резултат на тази грешка хората често изпращат за печат файлове в Red-Green-Blue (RGB) формат за печат. Въпросът се състои в това, че на екрана на компютъра и много програми за редактиране на снимки, като Фотошоп (Phostoshop), цветовете се показват в RGB формат, докато изображенията се отпечатват на хартия в Cyan-Magenta-Yellow-Black (CMYK) цветови формат.

Понякога преобразуването от RGB към CMYK работи без проблеми и разпечатката изглежда идентично с това, което се показва на компютъра. В други случаи, обаче, ще има значителни различия между нюансите на цветовете и може да се окаже, че вие или ваш клиент ще заплати за печат, а няма да се получи дизайнът, който сте направили. Ключът към избягване на този потенциален проблем е да се конвертирате всички графики в CMYK формат още по време на фазата на дизайн оформлението.

Преди да започнем...

Много е важно да калибровате цветовете и контраста на вашия монитор. Най-прецизният начин да постигнете перфектна е да ползвате специална машина, която се свързва с монитора и се калиброва, но този метод е скъп и трудно постижим. Ние ще ви посъветваме да използвате вградената в Windows система за калиброване на монитора. Отворете Control Panel > Display > Calibrate Color и следвайте стъпките.

Подробно описание можете да намерите тук: http://windows.microsoft.com/bg-bg/windows7/calibrate-your-display

Съвети за работа с Фотошоп (Adobe Photoshop)

как да обработим изображение за печат във ФотошопСъвет 1: Работете в RGB до края

Когато създадете изображение във Фотошоп (Photoshop), то е най-добре да остане в RGB режим, докато обработвате изображението. За да се гарантира, че изображението остава оптимизирано по време на процеса на печат в CMYK, последната стъпка трябва да бъде преминаване към подходящия профил CMYK. Това става от: Image > Mode > CMYK

Съвет 2: Прегледайте работата си в Proof преди да конвертирате в CMYK

За да се избегне необходимостта да се прави настройка на цветовете, след като изображението е превърната в CMYK, първо се уверете, че настройките ви са правилни. Това става, като отидете на View> Proof Setup> Working CMYK. За Photoshop CS6 тази настойка би трябвало да е по подразбиране. За да симулирате изглед на печатна версия в CMYK, после изберете View> Proof Colors (или Cmd / Ctrl + K). Не забравяйте след това да изключите тази опция, след преглед.

Две полезни опции могат да бъдат намерени в "View > Proof Setup > Custom > Simulate Paper Color/Simulate Ink". По този начин ще се намали контрастът на екрана до този на обикновена хартия. Това е полезно, когато се работи на по-детайлни изображения.

 Съвет 3: Запазете RGB копие

Преди да преобразувате изображението в CMYK, запазете едно копие и в RGB. Като допълнение, убедете се, че няма слети Фотошоп слоеве, които може да решите да използвате по-късно. По този начин можете в бъдеще да редактирате лесно и да коригирате цветове, шрифтове и т.н. След като нанесете всякакви цветови корекции, приложете "Unsharp mask" filter и накрая конвертирайте в CMYK.

Съвети за работа с Илюстратор (Illustrator)

как да обработим изображение за печат в Илюстратор

 

Съвет 1: Започнете работа в CMYK

Ако ви се налага да използвате вече готово лого (или други фирмени материали), препоръчваме ви да започнете да работите директно в CMYK още от началото. По този начин ще избегнете конвертирането от RGB в CMYK и вероятността да объркате някой цветови код е по-малка.

Съвет 2: Конвертиране от RGB в CMYK

Ако въпреки всичко решите да работите в RGB или ползвате вече съществуващ документ в RGB, след това да конвертирането в CMYK става за всеки цвят по отделно. Селектирайте всичко на екрана. Ще забележите, че горе в хоризонталното меню с малки бутони ще се появи бутон във формата на кръгла палитра, който се казва "Recolor Artwork". От там може да видите всеки цвят, който е използван и да го настроите съответно в RGB или CMYK.

Самият цветови профил на документа можете да смените от File > Document Color Mode > RGB/CMYK.

Допълнителен съвет: за най-добри резултати, уверете се, че всички снимки в работата ви, преди да бъдат вмъкнати в Илюстратор, са предварително конвертирани в CMYK във Фотошоп и запазени в .TIFF файлов формат.

Съвети за работа с ИнДизайн (Adobe InDesign)

как да обработим изображение за печат в индизайнСъвет 1: Използвайте снимки, обработени и конвертирани в CMYK с помощта на Фотошоп (Photoshop)

Индизайн (InDesign), както и Илюстратор, сам по себе си не разполага с нужната функционалност по отношение на работа със снимки. Затова се уверете, че преди това сте използвали Фотошоп (моля, вижте горе "Съвети за работа с Фотошоп (Adobe Photoshop)"). Когато обработвате снимка за печат с помощта на Фотошоп, създайте (export-нете) файл с разширение .TIFF, което да ползвате после в Индизайн с File > Place. По този начин в печатницата няма да излезе грешка, че в работата има RGB цветове.

Съвет 2: Уверете се, че поставените снимки в изображението не са с качество под 300 dpi ("точки на инч")

След като разгледахме как една снимки трябва да бъде конвертирана в CMYK, сега трябва да се уверим, че освен цвета, и качеството на самата снимка ще излезе добре и няма да има размазани елементи. За да направите това, поставете снимката в Индизайн с помощта на "File > Place", активирайте "Links" от "Window > Links", изберете картинката от списъка и кликнете отдолу на стрелкичката, която е точно пред "1 Selected". Това ще даде цялостна информация за изображенията. Това, което ви интересува е стойността на "Effective PPI" да не е под 300.